Ο ΟΜΙΛΟΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ

Ο Όμιλος Χαραγκιώνη ξεκίνησε την πορεία του το 1932 από το λιανικό εμπόριο και σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στην ανάπτυξη ακινήτων, το λιανικό εμπόριο, τη διαχείριση χώρων στάθμευσης (καλύπτοντας έτσι πλήρως το αντικείμενο της ανάπτυξης εμπορικών χώρων), την εμπορική ναυτιλία και την υψηλή τεχνολογία σε ηλεκτρονικά ζυγιστικά συστήματα, συστήματα ελέγχου χρόνου καθώς και σε άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

Η πορεία του Ομίλου Χαραγκιώνη στο χώρο των ακινήτων χρονολογείται από το 1953. Σήμερα, η μεγαλύτερη εταιρία του Ομίλου είναι η Ακροπόλ Χαραγκιώνης, η οποία ειδικεύεται στην επένδυση, την ανάπτυξη και τη διοίκηση των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων, στην πλήρη και ενιαία ανάπτυξη όλων των τομέων αξιοποίησης εμπορικών ακινήτων, αναπλάσεις παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων, μακροχρόνια εκμετάλλευση & διαχείριση ακινήτων, ανάπτυξη και διαχείριση Έργων ΣΔΙΤ κ.α.

Το στίγμα των δραστηριοτήτων της Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι εμφανές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου, όπου έχουν αναπτυχθεί ή είναι υπό ανάπτυξη συνολικά 63 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα της εταιρείας.

Η Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι μέλος του ICSC (International Council of Shopping Centres) από το 1985 και του ULI (Urban Land Institute) από το 1990. Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας παρακολουθούν όλα τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια συνέδρια του ICSC από το 1985, ενώ συμμετέχουν στα συνέδρια του ULI του G.R.I. και στις εκθέσεις των MIPIM, MAPIC, BMP στην Ευρώπη και σε αντίστοιχες εκθέσεις και συνέδρια στην Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική.

Ο πρωτοποριακός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η υψηλή ποιότητα των Εμπορικών Κέντρων της Ακροπόλ Χαραγκιώνης έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση και έχουν τιμηθεί δύο φορές με διακρίσεις από το ICSC (International Council of Shopping Centers), το 1990 στο Ελσίνκι για το εμπορικό κέντρο «Μέλαθρον» στο Κολωνάκι, για τη σημαντικότητα της εμπνευσμένης βελτιστοποίησης της γης και το 2000 στο Βερολίνο για το “Athens Millennium” στο Παγκράτι – καθώς επίσης βράβευση από το FIABCI για το εμπορικό κέντρο «Αίγλη» στην Κηφισιά το 2005. Ακόμη, το “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη πέτυχε να συμπεριληφθεί στη λίστα των 20 φιναλίστ από όλη την Ευρώπη στο διαγωνισμό του ICSC το 2007.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο μέσω της Ακροπόλ Εμπορικά Καταστήματα Α.Ε. 

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά του περιλαμβάνει τα εξής:


Από το 1985 είναι ο Franchisee του ιταλικού Οίκου πολυτελών ειδών GUCCI με αποκλειστικές boutiques στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι και στο Εμπορικό Κέντρο «Αίγλη» στην Κηφισιά. Το 2010 υπογράφει συμφωνία joint venture με τον Ιταλικό Οίκο, εξελίσσοντας έτσι το status της εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας.

Το 2005 υπέγραψε το Master Franchise με την ισπανική εταιρία Step Two SA για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων παιχνιδιών IMAGINARIUM. Διατηρεί εννέα καταστήματα, στην οδό Σωτήρος στον Πειραιά, στην Galleria Κοραή στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, στην «Αίγλη» στην Κηφισιά, στο «Άνεσις» στους Αμπελοκήπους, στο «Athens Millenium» στο Παγκράτι, στο «Golden Hall» στο Μαρούσι, στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» στην Θεσσαλονίκη, ενώ δύο νέα καταστήματα άνοιξαν στα τέλη του 2010, στον Άγιο Δημήτριο στο «Athens Metro Mall» και στο κέντρο της Αθήνας, και στην Ιουλιανού & Γ’ Σεπτεμβρίου στο «Athenian Capitol».

Το 2009 υπέγραψε το Master Franchise για το Ferrari Stores και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, άνοιξε το πρώτο κατάστημα, στην Κολοκοτρώνη 3-5, στην Αθήνα. Το δεύτερο κατάστημα άνοιξε τις πύλες του την Άνοιξη του 2011, στο κέντρο της Αθήνας, στο «Athenian Capitol».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του ICSC που ελέγχει και βραβεύει ετήσια, τα καλύτερα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα (1993-1999), ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής από το 1997 έως το 1999. Από το 2006, διατελεί Πρόεδρος και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ICSC.

Η επαγγελματική του εμπειρία έχει ενισχυθεί από μεταπτυχιακά προγράμματα στο UNIVERSITY OF SHOPPING CENTERS το 1987 στην Atlanta (GA) και το 1988 στο San Francisco (CA), Διοίκηση Eπιχειρήσεων το 1996 στο STANFORD UNIVERSITY, Palo Alto (CA), Εξελιγμένη Ανάπτυξη και Διοίκηση Ακινήτων και Πολεοδομικό Σχεδιασμό τα έτη 2001, 2002, 2003 στο HARVARD G.S.D. Boston (MA) και Ηγεσία το 2004 στο LONDON BUSINESS SCHOOL.

Ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης, επίκουρος καθηγητής του Harvard G.S.D. παρουσίασε τον Ιούλιο 2011 στο Graduate School of Design του Harvard στη Βοστώνη, την ιδιωτική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος στο Πεδίον του Άρεως, με πέντε έργα και με αιχμή του δόρατος το Athenian Capitol, που φιλοξενεί στους χώρους του το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.